
מנפגעי השביתה: הסרט "אופנהיימר" שקיים את הפרימיירה שלו בבריטניה, נעדר שחקנים על הבמה. בתמונה: קיליאן מרפי.
אחרי איגוד התסריטאים בהוליווד, איגוד השחקנים בהוליווד (SAG-AFTRA) הודיע הלילה (בין חמישי לשישי, שעון ישראל) על שביתה שלו בתעשית הסרטים והטלויזיה. השביתה מתחילה לאחר שפקע ההסכם בין איגוד השחקנים לבין איגוד מפיקי הסרטים והטלויזיה (AMPTP, לא להתבלבל עם איגוד המפיקים PGA), והמגעים לתנאי חידושו כשלו. זוהי הפעם הראשונה שאיגוד השחקנים שובת מאז שנת 1980, והפעם הראשונה שצמד איגודי השחקנים והתסריטאים ישבתו יחד מאז שנת 1960 (טריויה חביבה: בראש איגוד השחקנים עמד דאז רונלד רייגן, שהפך כעבור 7 שנים למושל קליפורניה וכעבור 21 שנים לנשיא ארה"ב).
איגוד השחקנים דורש בין היתר התאמות לעידן הנוכחי – הן באופי הטלויזיה והן ביכולות הטכנולוגיות דוגמת הבינה המלאכותית (AI). אופי הטלויזיה כיום הוא של עונות קצרות יותר (למשל פעם היו נהוגים 24 פרקים בעונה, בעוד היום הסדרות הבולטות מונות רק 10 פרקים ופחות; תהליכי יצירת עונות אורכים יותר זמן וכדומה) ועלייתם של שירותי סטרימינג שבהם התכנים זמינים כל הזמן (פעם השחקנים קיבלו שכר גם עבור שידורים חוזרים בטלויזיה, אבל היום בסטרימינג התוכן זמין ללא הפסקה ואין צורך ב'שידורים חוזרים'). היכולות הטכנולוגיות המתקדמות היום מאפשרות, מעבר לשימוש בתצוגות משחק של שחקנים מפרויקטים קודמים בפרויקטים חדשים, גם ליצור תצוגות משחק חדשות לחלוטין של שחקנים שמעולם לא נראו, או להלביש את פניהם של שחקנים על גבי פעלולנים ושחקנים אחרים.
עוד דורשים באיגוד שיפור בתנאי השכר של השחקנים: העלאה של שכר המינימום, וצמצום משמעותי של דרישת מבחני הבד (האודישנים) המוקלטים מראש במקום באופן פרונטלי מול המפיקים והמלהקים.
חברי הועד של איגוד השחקנים (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists או בקיצור SAG-AFTRA) הצביעו פה אחד על השביתה, וביקשו מהשחקנים החברים באיגוד לנטוש גם הפקות שמצטלמות בימים אלה, כמו גם לא להגיע לאירועים ופרימיירות של סרטים שעומדים להגיע לאקרנים. נראה שחברי האיגוד מגבים את ההחלטה על השביתה, כשלפני כחודש (ב-5 ביוני) 98% מהם הצביעו במשאל של האיגוד בעד השביתה אם לא יושגו תנאי הסכם חדשים עם ה-AMPTP (קיצור של Alliance of Motion Picture and Television Producers) כאשר הוא יפקע, מה שאכן קרה כאמור.
ההשפעות של השביתה המאוחדת הן דרמתיות: עד כה, הפקות מסוימות הצליחו להצטלם כי כבר היה להן תסריט כתוב או שהן הצטלמו במדינות אחרות תחת הכללים של איגודים במדינות אלה. איגוד התסריטאים נכנס ליום השביתה ה-73 שלו. אלא שכעת הקשיים יגדלו להפקות: השחקנים ההוליוודים לא ינכחו בפרימיירות ולכן יגרעו מהבאזז סביב הסרטים והסדרות, או שלא יגיעו להצטלם בהפקות שעתידות לצאת לדרך. גם אירועי תעשיה כגון פסטיבלי סרטים, וביחוד אלה של הסתיו כמו פסטיבל טרייבקה וטלורייד (ובל נשכח את קומיק-קון בקיץ), עלולים להידחות כדי לא לסבול ממחסור בזוהרם של השחקנים מושכי הקהל. מנגד, אורך הרוח של השביתה תלוי ביכולתם הכלכלית של אלפים מתוך 160 אלף החברים באיגוד השחקנים.
אולפני הסרטים בהוליווד מודעים לקשיים הכלכליים של השחקנים, ואולי לכן לא מיהרו לסגור הסכם חדש לפי שהקודם פקע, וגם אולי לא ימהרו מכאן והלאה. מהצד שלהם, התעשיה היטלטלה לחלוטין בתקופת הקורונה, ואמנם שירותי הסטרימינג זינקו לתקופה ממושכת, אבל מאז קצת דעכו בצירוף מנוים חדשים, והן בפרסומות בטלויזיה והן בהכנסות בקולנוע רואים דעיכה משמעותית בהכנסות. מנכ"ל אולפני דיסני, בוב ייגר, התראיין ל-CNBC בדיוק הלילה (שעון ישראל) בצמוד להכרזת השביתה, ואמר כי דרישות איגוד השחקנים "לא מציאותיות."
מנפגעי השביתה: במאי הסרט "אופנהיימר" כריסטופר נולן מכריז בפרימיירת הסרט בבריטניה כי שחקני הסרט עזבו לאור שביתת השחקנים בהוליווד:
הנאום של ראש איגוד השחקנים, פראן דאשר: